تندخوانی چیست و چرا باید آن را یاد بگیرید

تندخوانی چیست؟ و چرا باید آن را یاد گرفت؟ (۱۰ حقیقت مهم)

در این مقاله به طور کامل و جامع در مورد این سوال که تندخوانی چیست و چه فایده‌هایی برای ما دارد می‌پردازیم. تندخوانی یک مهارت بسیار ویژه برای افزایش سرعت مطالعه درک مطلب و تمرکز هنگام مطالعه می‌باشد بر خلاف باور عموم افراد جامعه تندخوانی فقط به معنای سریع خواندن و سرسری خواندن متون نیست بلکه به معنای مهارت مطالعه صحیح و اصولی است.

در چندین سال اخیر مهارت تندخوانی در دنیا به شکل‌های گوناگون تدریس و حتی در دانشگاه‌ها و مدارس به صورت یک واحد درسی تدریس می‌شود و تمام دانش‌آموزان و دانشجویان ملزم به یادگیری مهارت تندخوانی میباشند.

ما در مجموعه آموزشی ساناموز این رسالت را بر خود می‌بینیم که مهارت تندخوانی را به بهترین شکل ممکن به هم وطنان عزیزمان منتقل کنیم. در ادامه این مقاله به طور مفصل در مورد تندخوانی مواردی را یاد می‌گیرید که شگفت زده خواهید شد و حتی سرعت مطالعه شما پس از پایان این مقاله بیشتر خواهد شد! پس تا انتها با من همراه باشید.

تند خوانی چیست؟

در بیانی دیگر تندخوانی را می‌توان مهارتی نامید که به واسطه یادگیری آن، افراد مطالعه لذت‌بخش‌تری را تجربه خواهند کرد. من این باور را دارم که مهارت تندخوانی به اندازه سواد برای تمامی افراد جامعه لازم و ضروری است و معتقد هستم بعد از اینکه افراد مهارت سواد (خواندن و نوشتن) را یاد میگیرند در حقیقت فقط مهارت خواندن رو یاد گرفتند اما برای مطالعه کردن، برای یک مطالعه حرفه‌ای، نیاز به مهارتی دیگر به نام مهارت تندخوانی است.

یکی از دلایل مهم پایین بودن سرانه مطالعه کشور عزیزمان ایران این است که افراد بلد نیستن مطالعه کنند. و همچنین یکی از از دلایل اینکه بساری از دانش‌آموزان و دانشجویان علاقه‌ای به مطالعه ندارند و یا اینکه از مطالعه کردن لذت نمی‌برند و سریع خسته و کلافه می‌شوند این است که افراد مهارت مطالعه کردن را بلد نیستند. ما این رسالت را بر خود می‌بینم که مهارت تندخوانی را به بهترین شکل ممکن به افراد و ملت ایرانی آموزش دهیم. بنابراین تا انتهای این مقاله با من همراه باشید.

تاریخچه تندخوانی چیست؟

اولین آموزش تندخوانی برمیگردد به سال ۱۹۵۷، زمانی که به طور رسمی خانم اِوِلین وود اصطلاح speed reading را ابداع کرد و توجه عمومی زیادی را جلب کرد. او تندخوانی را پس از تحقیقات فراوان در زمینه عادت‌های مطالعه ایجاد کرد و به طور سریع آن را توسعه داد.

خانم اِوِلین وود سیستمی برای افزایش سرعت مطالعه و همچنین تکنیک‌هایی به خاطر سپاری ایجاد کرد و این سیستم‌ها را در سمینارهایی با عنوان Evelyn Wood Speed Reading Dynamics آموزش می‌داد.

همچنین مطالب سمینار او به رئیس جمهور جان اف کندی آموزش داده شد و تا اواخر دهه ۱۹۹۰ کلاس‌های او در پردیس‌های دانشگاه در سراسر ایالات متحده آمریکا تدریس می‌شد.

شاید جالب است بدانید که اِوِلین وود در مصاحبه‌ای ادعا کرد که می‌تواند تا شش هزار کلمه در دقیقه مطالعه کند این بدان معناست که او می‌توانست رمان ۶۵۰ صفحه را در کمتر از یک ساعت بخواند.اولین وود در سال ۱۹۹۵ در سن ۸۶ سالگی درگذشت و برای همیشه به عنوان یکی از پیشگامان تندخوانی در یادها باقی خواهد ماند

چگونگی تندخوانی و افزایش سرعت مطالعه:

اینکه ما بدانیم تندخوانی چیست باعث افزایش درک ما از این مهارت می‌شود. اما بعد از فهمین چیستی تندخوانی باید به دنبال یادگیری تکنیک‌های تندخوانی باشیم. تکنیک‌های تندخوانی یک چیز مشترک دارند. شما هنگام خواندن هر کلمه در ذهن خود از تلفظ و شنیدن آن اجتناب می‌کنید. فرایندی که به عنوان صداسازی فرعی شناخته می‌شود.

در عوض کلمات را با چشم خود می‌بینید و با مغز خود درک می‌کنید. جالب است بدانید که سرعت درک ذهن از کلماتی که می‌بیند بسیار فراتر از آن است که تصور کنید اما متاسفانه بسیاری از افراد این عادت اشتباه را دارند که بلند خوانی می‌کنند.

یعنی با دهان خود کلمات رو ادا می‌کنند و بعد آن‌ها را می‌شنوند و بعد معنی و مفهوم آن‌ها را درک می‌کنند و یا اینکه حتی افرادی که بلند خوانی نمی‌کنند درون ذهن خود صدای کلمات را می‌شنوند یعنی کلمه را می‌بینند درون ذهن خودشان آن را ادا می‌کنند و بعد صدای آن را می‌شنوند و بعد درک برای آن‌ها اتفاق می‌افتد.

اما در تندخوانی ما تمرین می‌کنیم که با چشم خود کلمات را ببینیم و با ذهن خود آن معنی و مفهوم آن‌ها را دریافت کنیم یکی از راههایی که می‌توانید از زیر آواز زدن و یا بلندخوانی خودداری کنید تمرکز بر روی عبارت خوانی باشد نه روی تک تک کلمات.

این کار را می‌توان با گسترش حوزه دید خود انجام دهید به طوری که کلمات را به عنوان واحدهای مجزا و متمایز نبینید و سعی کنید چند کلمه‌ای که در اطراف هم وجود دارند به صورت یک عبارت ببینید و و با چشمان خودتون سریعاً  آن‌ها را دریافت کنید و همچنین هنگامی که به انتهای یک خط نزدیک می‌شوید اجازه دهید دید محیطی، شما را به مجموعه نهایی کلمات ببرد و با دید محیطی خودتان کلمات انتهایی را درک کنید.

این کار به توقف مکث در انتهای جمله کمک می‌کند به این معنی که سریعتر به خط بعدی انتقال پیدا می‌کنید. حال در ادامه به سه روش برای افزایش سرعت مطالعه می‌پردازیم:

1. تندخوانی چیست؟ اولین تکنیک تندخوانی: خط بری:

اِوِلین نیلسن وود معلم مدرسه یوتا و یکی از پیشگامان تندخوانی بود در دهه ۱۹۵۰ ادعا کرد که اگر هنگام خواندن انگشت خود را زیر خطوط بکشد می‌تواند با سرعت ۲۷۰۰ واژه در دقیقه بخواند. این روش به عنوان روش خط بری شناخته شد. شما نیز می‌توانید هنگام مطالعه انگشت و یا خودکار خود را زیر خطوط حرکت دهید و چشمان شما خطوط را ببیند اما سعی کنید در هنگام خط بری و در هنگام مطالعه به عقب و نگردید و فقط رو به جلو حرکت کنید.

و همچنین سعی کنید سرعت خود را درخت بری افزایش دهید مثلاً هر خط را در 3 ثانیه یا 4 ثانیه و یا حتی یک ثانیه بخوانید و وارد خط بعدی شوید به مرور زمان سرعت خود را افزایش دهید. مطالعه با استفاده از خط بردن باعث افزایش سرعت مطالعه و تمرکز شما می‌شود.

2. اسکن کردن متن

اسکن کردن شامل حرکت سریع چشمان خود در کل صفحه هست و در این زمان ما باید کلمات کلیدی و عبارت‌های خاص جمله را بتوانیم ببینیم و آن‌ها را تشخیص بدهیم. به طور مثال اغلب اولین جمله هر پاراگراف می‌تواند مهمترین جمله در متون باشد و یا اعداد و کلمات بولد می‌توانند نشان دهنده ایده اصلی متن باشد.

یادگیری افزایش دید محیطی می‌تواند به اسکن کردن متون بسیار کمک کند. در روش اسکن کردن شما هر کلمه‌ای را نمی‌خوانید اما چشم شما در تلاش است که آنچه اهمیت دارد را به شما انتقال دهد.

تندخوانی چیست چه زمانی به ما کمک می‌کند؟

در کل تکنیک‌های تندخوانی همگی می‌توانند به شما در خواندن سریع‌تر کمک کند. اما اینکه چه سرعتی متناسب شما هست بستگی به آن کتاب و آن مطلبی که می‌خوانید دارد. و همچنین بستگی دارد به چیزی که می‌خواهید از کتاب به دست بیاورید.

تندخوانی موثر تعادلی بین سرعت و درک مطلب است یعنی بتوانید هدفی را که از مطالعه کتاب دارید به شما بدهد مثلاً اگر در حال خواندن یک سند پیچیده حقوقی یا فنی هستید واضح است که افزایش سرعت مطالعه راه حل مناسبی برای آن متن نیست و یا به طور مشابه اگر مطلبی را که میخوانید جدید یا نا آشنا باشد یا اگر مجبور باشید آن را به شخص دیگری آموزش دهید معقول خواهد بود که سرعت را کاهش دهید.

با این حال زمان‌هایی که شما نیاز به مطالعه رمان ایا کتاب‌های روانشناسی و عمومی دارید و قصد دارید که مطلب اصلی را بفهمید و برید اون رو اجرا کنید استفاده از تکنیک‌های تندخوانی با افزایش سرعت مطالعه می‌تواند نتیجه شما را چندین برابر کند و یا زمان‌هایی که قصد دارید کتاب قبلاً خواندید مرور کنید تکنیک‌های تندخوانی می‌تواند به کمک شما بیاید.

چگونه سرعت خواندن خود را افزایش دهیم؟

دانستن چگونه تندخوانی کردن و زمان تندخوانی یکی از عوامل مهم برای موفقیت در مهارت مطالعه است در اینجا چند نکته بیشتر برای کمک به شما آورده‌ایم.:

  • از حواس پرتی خودداری کنید: محیطی را ایجاد کنید که در آن تا حد امکان و به و حواس پرتی کمتر باشد تا به شما اجازه دهد به طور کامل بر روی کلمات روبروی خود تمرکز کنید.
  • تایمر را برای خودتان روشن کنید: از یک زمان‌سنج در طول مطالعات عمومی خودتون استفاده کنید و بعد از شروع مطالعه سعی کنید با تمرکز بالا و با سرعت مطالعه بالا مطالعه خود را انجام دهید
  • قبل از مطالعه هدف خود را مشخص کنید: که در آن کتاب دقیقاً به دنبال چه چیزی هستید. اکثر اوقات ما احتیاج به مطالعه تمام یک کتاب از الف اول تا ی آخر را نداریم ما در بسیاری از مواقع دوست داریم آن نکته کلیدی را پیدا کنیم و برویم با اجرا کردن آن زندگی خودمان را بهبود ببخشیم.

امیدوارم که از نکات گفته شده در مقاله تند خوانی چیست به بهترین شکل ممکن استفاده کرده باشید این مقاله در آینده به روزرسانی می‌شود و مطالب ارزنده دیگری به آن اضافه خواهد شد مشتاق خواندن نظرات سازنده شما در زیر این پست هستیم.

سوالات متداول:

تندخوانی یعنی چه؟

تندخوانی یک مهارت ضروری در عصر امروزی به شمار می‌رود. با یاد گرفتن مهارت تندخوانی می‌توانید با سرعت بالاتر، درک بیشتر و تمرکز بالاتر مطالعه کنید. لذت مطالعه بعد از یادگیری تندخوانی دوچندان می‌شود.

آیا تندخوانی واقعیت دارد؟

تندخوانی چیز و عجیب و غریبی نیست…! تندخوانی مجموعه‌ای از تکنیک‌ها و تمرین هایی می‌باشد که باعث افزایش تمرکز، سرعت و درک هنگام مطالعه می‌شود. بنابراین می‌تواند واقعیت داشته باشد !

آیا تندخوانی خوب است؟

بله تندخوانی یک مهارت ویژه است که شما با یادگیری آن می‌توانید از رقبایتان جلو بزنید و در عصر اطلاعات که هر ساعت اطلاعات جدید منتشر می‌شود، غافل نمانید و به روز باشید.

منابع: lifehack

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نخبگان حافظه و مظالعه

15 دقیقه مشاوره رایگان

مشاوره تندخوانی و تقویت حافظه رایگان شد…!