تندخوانی دروس حفظی باعث افزایش سرعت حفظ کردن و به یادآوری مطالب می‌شود.

روش‌های تندخوانی دروس حفظی ( 10 تکنیک سریع حفظ کردن مطالب)

روش‌های تندخوانی دروس حفظی زیادی وجود دارد که به شما کمک میکنند دروس حفظی خود را بهتر مطالعه کنید. دروس حفظی بخشی از درس‌های هر محصلی در هر رشته تحصیلی را تشکیل می‌دهد. بعضی از رشته‌ها بیشتر حفظی هستند و بعضی از رشته‌ها بیشتر محاسباتی. همانطور که برای دروس حفظی فرمول‌ها را باید به بهترین شکل ممکن بلد باشیم و از آن‌ها استفاده کنیم، بهتر است که برای مطالعه دروس حفظی هم مهارت‌های لازم را کسب کنیم.

یکی از مهارت‌های لازم جهت افزایش بهره وری در مطالعه دروس حفظی مهارت تندخوانی می‌باشد. با یاد گرفتن تندخوانی شما میتوانید متون دروس حفظی را سریعتر مطالعه کنید بهتر به خاطر بسپارید و راحت‌تر آن‌ها را یادآوری کنید.

تندخوانی دروس حفظی به چه معناست؟

بر خلاف باور عموم جامعه تند خوانی به معنای سرسری خواندن متون نیست. بلکه تندخوانی مجموعه‌ای از تکنیک‌ها و راهکارهایی میباشد که به شما کمک می‌کند با سرعت بالاتر، با کیفیت بهتر و با تمرکز بیشتر متن را بخوانید و آن را به خاطر بسپارید و یادآوری کنید.

سعی کنید همیشه قبل از شروع انجام هر کاری مهارت‌های لازم برای بهتر انجام دادن آن کار و موثر و کارآمدتر بودن کسب کنید. یادگیری تندخوانی به مراتب کیفیت مطالعه را به خصوص برای دروس حفظی افزایش می‌دهد.

همچنین یادگیری مهارت تندخوانی باعث میشود که سر جلسه امتحان که زمان بسیار اهمیت دارد، بتوانید سوال‌ها را با سرعت بیشتر و با تمرکز بهتر بخوانید و پاسخ صحیح را در کوتاه‌ترین زمان ممکن پیدا کنید.

کیفیت مطالعه و سرعت تست زنی افرادی که مهارت تندخوانی را آموزش دیده‌اند به مراتب بالاتر است افراد کندخوان می‌باشد. یکی از مولفه‌های موفقیت در تحصیل، تمرکز بالا می‌باشد. که مهارت تندخوانی این امکان را به شما می‌دهد که بتوانید با تمرکز بالاتر مطالعه کنید. وقتی تمرکز شما در مطالعه بالا باشد کیفیت بالاتری از مطالعه را تجربه خواهید کرد.

«‌ همچنین بخوانید: روش‌های تندخوانی برای آزمون وکالت »

افزایش سرعت مطالعه دروس حفظی باعث افزایش تمرکز میشود.

دو راننده را تصور کنید که راننده اول با سرعت ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت و راننده دوم با سرعت بسیار پایین تقریباً ۲۰ کیلومتر بر ساعت در جاده در حال رانندگی می‌باشد. به نظر شما کدام یک از آن‌ها از تمرکز بالاتری برخوردار هستند؟

مشخص است راننده اول. او به دلیل سرعت بالا نیاز دارد تمرکز بالایی هم داشته باشد و آن تمرکز به صورت ناخودآگاه در فرد اول ایجاد می‌شود. فردا اول فرصت اینکه به چیزهای دیگری غیر از رانندگی فکر کند ندارد. و مجبور است که ۱۰۰ درصد تمرکز خود را بر روی رانندگی خودش بگذارد اما فرد دوم به دلیل سرعت پایینی که دارد نیاز به تمرکز بالا ندارد و تمرکز بالا هم در آن فرد به وجود نمی‌آید.

فرد دوم حتی می‌تواند هنگام رانندگی تخمه بشکند، چایی بخورد یا حتی غذا میل کند…! عوامل حواس پرتی در فرد دوم بسیار زیاد می‌باشد. مطالعه کردن هم دقیقا مثل رانندگی کردن است هر چه شما سعی کنید با سرعت بالاتر مطالعه کنید تمرکز شما افزایش پیدا می‌کند و به همان میزان درک مطلب شما از متن و قدرت به خاطر سپاری و یادآوری افزایش پیدا می‌کند. بنابراین یکی از فایده‌های مهم تند خوانی افزایش تمرکز است.

علاوه بر این‌ها در مهارت تندخوانی شما با تکنیک‌های تمرکزی آشنا می‌شوید که با انجام دادن آن‌ها به صورت اختصاصی تمرکز در شما افزایش پیدا می‌کند. دروس حفظی نیاز به تمرکز بالایی هنگام مطالعه دارند. سعی کنید در هنگام مطالعه دروس حفظی تمرکز خودتان را حفظ کنید و از فکر کردن به عوامل حواس پرتی خودداری کنید زیرا کیفیت به خاطرسپاری شما به میزان زیادی بستگی به تمرکز شما در آن لحظه دارد.

تکنیک‌های تندخوانی مطالعه دروس حفظی

افزایش سرعت مطالعه کمک شایانی به مطالعه دروس حفظی می‌کند. در ادامه به بیان روش های تندخوانی دروس حفظی برای کنکور می‌پردازیم که با استفاده از آن‌ها بتوانید سرعت مطالعه، تمرکز و درک مطلب خود را افزایش دهید.

1. عبارت خوانی

 افراد تندخوان به جای اینکه تمرکز خود را بر روی کلمه به کلمه یک متن بگذارند عبارت خوانی می‌کنند یعنی سعی می‌کنند با چشمان خود در هر لحظه مفهوم یک عبارت (هر ۳ الی ۴ کلمه‌های که در کنار هم قرار دارند) را ببینند و متوجه شوند. بنابراین سعی کنید از حالا به جای اینکه روی هر کلمه مکث کنید تمرکز خود را بر روی یک عبارت بگذارید و سعی کنید مفهوم آن عبارت را به خاطر بسپارید.

2. خط بری

جالب است بدانید یکی از تکنیک‌های مهم تندخوانی تکنیک خط بری می‌باشد. خط بردن هنگام مطالعه باعث افزایش سرعت مطالعه می‌شود هنگامی که انگشت خود را زیر خطوط حرکت می‌دهید چشمانتان با انگشت هماهنگ باشد. در هنگام خط بری هیچ موقع به عقب برنگردیدو فقط رو به جلو حرکت کنید.

3. تکنیک نارنگی تکنیک فوق العاده برای افزایش تمرکز هنگام مطالعه دروس حفظی:

از شما می‌خواهم چند لحظه هر کاری که من گفتم را انجام دهید. یک نارنگی متوسط را درون دست راست خود تجسم کنید دست خود را  در حالی که نارنگی را درون دست خود گرفته اید بالا بیاورید. کاملا نارنگی را در دست راست خود حس کنید آن را کمی بفشارید دور تا دور نارنگی را ببینید.

نارنگی را به دست چپ خود بدهید حالا آن را درون دست چپ خود احساس کنید حالت دستان طوری باشد که انگار یک نارنگی در دست چپ شما قرار دارد نارنگی را به نزدیک بینی خود بیاورید آن را ببویید. بوی نارنگی را کامل حس کنید.

حالا آن را پرتاب کنید به سمت دست راست خودتان و آن را با دست راست بگیرید حالا با دست راست آن را به نزدیک بینی خود بیاورید و آن را ببویید نارنگی را به دست چپ خود بدهید آن را به پشت سر خودتان ببرید و در ناحیه پشت و بالای سر خودتان قرار دهید.

احساس کنید که این نارنگی جادویی می‌باشد و به ناحیه بالا و پشت سر شما چسبیده است. آن را آنجا بچسبانید و دستتان را جلو بیاورید. حالا نفسی عمیق بکشید و حس کنید که نارنگی در قسمت بالا و پشت سر شما قرار دارد.

تکنیک نارنگی که شما انجام دادید یکی از بهترین تکنیک‌های در حوزه تمرکز می‌باشد. همیشه قبل از مطالعه این کار را انجام دهید. به صورت جادویی حس خواهید کرد که تمرکز شما افزایش پیدا کرده است. انجام این تمرین قبل از مطالبی که می‌خواهید آن‌ها را حفظ کنید باعث افزایش تمرکز در شما می‌شود.

استراتژی‌های دیگر مطالعه دروس حفظی

علاوه بر روش های تندخوانی دروس حفظی، ما نیاز دارید که مطالب خوانده شده را به حافظه بسپارید.بسیاری از درس‌های دانشگاهی یا مدرسه‌ای طوری هستند که شما باید حجم زیادی از اطلاعات را به خاطر بسپارید.

بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان احساس می‌کنند که حافظه قوی ندارند و به شکل موثر نمی‌تواند مطالب را به حافظه بسپارند. خوشبختانه با این حال تکنیک‌های وجود دارد که با استفاده از آن‌ها هر کسی می‌تواند توانایی حفظ کردن را در خود پرورش بدهد.

رکوردداران حافظه در دنیا ادعا می‌کنند که تمرین‌های تجسم خلاق و تصویرسازی و استفاده از ترفندهای حافظه آن‌ها را قادر ساخته است تا رکوردهای حافظه و به خاطر سپاری را در دنیا جابجا کند.

تحقیقات نشان می‌دهد دانش آموزان و دانشجویان که از ترفندهای حافظه و به خاطر سپاری استفاده می‌کنند عملکرد بهتری نسبت به دانش آموزانی دارند که این کار را انجام نمی‌دهند. ترفندهای حافظه به شما کمک می‌کند قدرت حافظه خود را گسترش دهید مطالب حفظی را به راحتی به حافظه بلندمدت خودتان بسپارید.

این تکنیک‌ها همچنین می‌توانند به شما کمک کنند تا برخی از مفاهیم و مطالب را برای سال‌ها یا حتی مادم العمر به خاطر بسپارید. در نهایت ترفندهای حافظه منجر به درک و تفکر در درجه بالاتری می‌شوند برای آشنایی با تکنیک‌های موثر حفظ کردن مطالب درسی ادامه این مقاله را بخوانید.

ابتدا سعی کنید اطلاعات را درک کنید:

به خاطر سپردن مفاهیمی که آن‌ها را درک کرده و در مغز شما سازماندهی شده‌اند و برای شما منطقی هستند بسیار راحت‌تر است. اگر متوجه شدید که مطلبی را درک نکرده‌اید قبل از اینکه سعی کنید مطالب را به خاطر بسپارید مدتی زمانی را برای درک آن صرف کنید. بدانید حفظ کردن مطلبی که آن را به خوبی درک کرده‌اید بسیار راحت‌تر از متنی است که آن را درک نکرده‌اید.

مطلب جدید را به مطالب قبلی پیوند بزنید:

اطلاعاتی که می‌خواهید آن‌ها را حفظ کنید به چیزی که قبلاً می‌دانید متصل کنید. به خاطر سپردن مطالب به صورت مجزا نسبت به مطالبی که از قبل می‌دانید دشوار است. سعی کنید بین مطالب جدید که می‌خواهید حفظ کنید و مطالب قبلی که در حافظه شما وجود دارند یک پیوند منطقی یا غیر منطقی برقرار کنید.

اگر نمی‌توانید راهی برای اتصال اطلاعات جدید به چیزی که قبلاً می‌دانید پیدا کنید یک ارتباط دیوانه‌کننده یا خنده دار ایجاد کنید به عنوان مثال فرض کنید که میخواهید این واقعیت را که آب در سطح دریا در دمای ۲۱۲ درجه فارنهایت می‌جوشد را حفظ کنید و ناگهان یاد این می‌افتید که اتفاقاً ۲۱۲ سه رقم اول شماره تلفن بهترین دوست شما است.

این دو را با تصویر انداختن گوشی دوستتان در اقیانوس در حال جوش به هم پیوند دهید. این یک پیوند دیوانه کننده و خنده دار است اما می‌تواند در حفظ این مطلب به شما کمک کند.

مرور مطالب قبل از خواب

مطالعات نشان می‌دهد که مغز شما هنگام خواب اطلاعات را پردازش و ذخیره می‌کند. سعی کنید اطلاعات و مفاهیم سختی را که در طول روز سعی کرده‌اید آن‌ها را حفظ کنید قبل از خواب حتی اگر فقط برای چند دقیقه باشد آن‌ها را مرور کنید.

این کار به جاسازی اطلاعات در حافظه شما کمک بسیار شایانی می‌کند همچنین اگر مطالب حفظی بسیار دشوار بود فردای آن روز بعد از بیدار شدن هم آن را مرور کنید تا مطالب به حافظه ناخودآگاه شما منتقل شوند.

مطالب حفظی را به صورت منظم مرور کنید

تحقیقات نشان داده که حتی اگر شما مطلبی را به صورت ۱۰۰٪ به حافظه خود بسپارید اما اگر آن را مرور نکنید آن مطالبی که خوانده‌اید وارد سیکل فراموشی می‌شوند. و جالب است بدانید که بعد از یک هفته ۸۰ درصد مطالبی که خوانده‌اید را فراموش خواهید کرد. بنابراین برای جلوگیری از فراموشی مطالب خوانده شده آن‌ها را به صورت منظم مرور کنید.

روش‌های تندخوانی دروس حفظی: بهترین زمان مرور مطالب حفظی

سیکل‌های مرور متفاوتی توسط محققان پیشنهاد شده است یکی از بهترین این سیکل‌ها این است که مطلبی که شما می‌خوانید و آن را حفظ کرده‌اید در یک روز بعد، سه روز بعد، ده روز بعد از سه روز، یک ماه بعد و چهار ماه بعد از یک ماه آن را مرور کنید.

با این کار شما مطلب را به حافظه بلندمدت خودتان منتقل می‌کنید و از فراموشی آن جلوگیری می‌کنید.

تنوع مطالعاتی را رعایت کنید

سعی کنید تایم مطالعاتی خودتان را به صورت خلاقانه تنظیم کنید. یعنی به جای اینکه چهار ساعت پشت سرهم کتاب زیست را مطالعه کنید ساعت اول زیست بخوانید ساعت دوم ریاضی نیم ساعت تاریخ بخوانید و بعد دوباره کتاب زیست را بخوانید. این روش باعث میشود که با خواندن مفاهیم متفاوت بخش‌های مختلف مغز شما فعال شود و از خستگی مطالعه یک مفهوم مشابه جلوگیری شود.

هنگام به خاطرسپاری از حواس پنجگانه خود استفاده کنید.

استفاده از حواس پنجگانه به شما کمک می‌کند تا حد ممکن است قسمت‌های بیشتری از مغز خود استفاده کنید و اطلاعات را بهتر حفظ کنیم به عنوان مثال اگر برای امتحان آناتومی مطالعه می‌کنید مدل‌های آناتومی را بردارید و هر قسمت را لمس کنید و نام آن‌ها را با صدای بلند بگویید.

اگر مدل آناتومی ندارید تصویر اعضا رو ببینید و و سعی کنید درون ذهن خودتان آن عضو را تجسم کنید آن را لمس کنید و اسم آن را بگویید و اسم آن قسمت را تکرار کنید همچنین وقتی آن را لمس می‌کنید می‌توانید تجسم کنید یک نفر اسم آن قسمت را در گوش شما نجوا می‌کند.

از حافظه تصویری خود برای بخاطر سپردن استفاده کنید.

قدرت خلاقیت خود را هنگام به خاطر سپاری به کار بگیرید و و سعی کنید مطالب را به صورت تصویری به خاطر بسپارید. زیرا مطلبی اگر به صورت تصویری در حافظه شما نهادینه شود به مراتب بیشتر در حافظه شما ثبت می‌شود.

سعی کنید در ذهنتان یک تصویر بصری به یادماندنی برای نشان دادن آن موردی که قصد دارید آن را به خاطر بسپارید بسازید. تصاویر مهم هستند زیرا مستقیماً به مراکز بینایی مغز شما متصل می‌شوند.

تصاویر به شما کمک می‌کنند که مطالب دشوار را راحت‌تر به خاطر بسپارید اما لازم نیست فقط از تصاویر استفاده کنید هر چه بیشتر از حواس پنجگانه استفاده کنید به خاطر آوردن اطلاعات برای شما آسان‌تر خواهد بود.

به جایی که فقط یک تصویر را تجسم کنید تصاویر را بو کنید و سعی کنید بشنوید. به عنوان مثال اگر می‌خواهید به خاطر بسپارید که پایتخت لوییزیانا، باتون‌روژ است. درون ذهنتان تصاویری از دختری به نام لوئیس بکشید که یک باتوم قرمز به رنگ رژلب را حمل میکند.

منابع: learningcenter.unc.edu ، asana.com

سوالات متداول:

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نخبگان حافظه و مظالعه

15 دقیقه مشاوره رایگان

مشاوره تندخوانی و تقویت حافظه رایگان شد…!