کندخوانی چیست؟

کندخوانی چیست؟ دلایل سرعت پایین مطالعه [بیان 11 راهکار]

کندخوانی یا پایین بودن سرعت مطالعه از عواملی است که باعث می‌شود مطالعه برای بسیاری از افراد ناخوشایند و حوصله سربر باشد. کندخوانی مفهوم مقابل تندخوانی است.  در این مقاله به بیان اینکه آیا شما فرد کندخوانی هستید یا نه؟ و همچنین ده علت پایین بودن سرعت مطالعه پرداخته ایم تا در مورد آنها بیشتر بدانید و با رفع و از بین بردن این دلایل بتوانید کند خوانی را از بین ببرید و سرعت، درک و تمرکز خود را در مطالعات افزایش دهید.

آیا من کندخوان هستم؟

سرعت مطالعه به عوامل زیادی بستگی دارد و شما نباید مدام عملکرد مطالعه خودتان را با سرعت مطالعه خودتان بسنجید. بعضی از متون تخصصی هستند و هنگام مطالعه برای رسیدن به درک بالا ما نمی توانیم از سرعت خیلی بالا استفاده کنیم.

اما برخی از متون مثل متون عمومی و روانشناسی خیلی ساده، روان و سلیس نوشته شده اند و انسان می تواند با سرعت بالاتری مطالعه کند و اتفاقاً اگر در این سبک از متن ها سرعت مطالعه بالایی نداشته باشید کیفیت مطالعه و درک مطلب شما کاهش می یابد؛ بنابراین سرعت متناسب با سختی متن تغییر می یابد.

همچنین برخی از دروس حفظی هستند و نکته های زیادی در متن آن ها وجود دارد و برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید باید ریز شوید و همه نکته ها را با دقت بخوانید تا در آزمون موفقیت بیشتری کسب کنید. اما بعضی دروس هم ساده تر هستند و می شود با سرعت خیلی بالا تر مطالعه کرد.

بنابراین سرعت مطالعه یک چیزی نسبی است و شما باید در کل تمرکز خودتان را بر روی کیفیت مطالعه بگذارید. اما بخواهیم نخواهیم یکی از مولفه‌های مهم کیفیت مطالعه، سرعت مطالعه است. سرعت مطالعه بر روی کیفیت مطالعه و همچنین تمرکز حین مطالعه تاثیر گذار است. چگونه کند خوانی را برطرف کنیم؟

سرعت پایین مطالعه می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد و این دلایل بین افراد مختلف می تواند متفاوت باشد. شما باید اول بدانید که چرا سرعت مطالعه پایینی دارید و سپس پس شروع کنید به برطرف کردن آن عوامل. در ادامه به از بیان مهمترین عوامل کند خوانی می پردازیم. این مقاله را انتها بخوانید.

علت 1 کند خوانی: وسواس مطالعاتی

وسواس مطالعاتی در بسیاری از دانشجویان و دانش‌آموزان وجود دارد. وقتی افراد دچار وسواس مطالعاتی می شوند گمان می برند که مفاهیم را با یکبار خواندن یاد نمی گیرند و بارها و بارها مجبور می‌شوند دوباره بخوانند. این کار باعث کاهش کیفیت مطالعه و آشفتگی ذهن می شود.

راهکار: سعی کنید به حافظه خودتان اعتماد داشته باشید و این باور را در خودتان ایجاد کنید که شما با یک بار خواندن تمامی مفاهیم را درک می کنید و یاد می گیرید. وسواس فکری مانند یک تله و گرداب است. اگر دچار آن شدید روز به روز مطالعه برای تان به کاری کسل کننده تر تبدیل می شود. بنابراین از همین . جلوی آن را بگیرید.

وسواس مطالعاتی از علت های مهم کندخوانی است.

علت 2: برگشت چشمی

افرادی که از کند خوانی و پایین بودن سرعت مطالعه خودشان زجر می کشند. اغلب دچار برگشت چشمی می شوند. یعنی مثلاً تا نیمه‌های صفحه می‌خوانند و دوباره چشم شان باز می‌گردد به اول صفحه و دوباره آن صفحه را مطالعه می کنند.

یا مثلاً تا وسط جمله ای را می خوانند دوباره به ابتدای جمله باز می گردند و این چرخه بار ها تکرار می شود. جالب است بدانید که ۶۶ درصد زمان مطالعه یک فرد کند خوان صرف بازگشت چشمی می شود و این آمار زیادی است !

راهکار: تکنیک خط بری

یکی از تکنیک های مهم برای یادگیری مهارت تندخوانی خط بری می‌باشد. شما نیز می توانید این تکنیک را انجام دهید. انجام خط بری به کاهش وسواس مطالعاتی کمک شایانی می کند.

خط بری بدون درک:

برای انجام این تکنیک یک کتاب روانشناسی ساده و یا یک رمان را انتخاب کنید. کتاب را برعکس بگیرید و از انتهای کتاب شروع کنید به خط بردن به این صورت که انگشت شما زیر خطوط حرکت کند و چشمانتان خطوط را ببیند نیازی نیست متن را بخوانید و آن را درک کنید.

فقط سعی کنید انگشت و چشمانتان به صورت هماهنگ حرکت کند. به این دلیل گفتم کتاب را برعکس بگیرید چون نیاز نیست متن را بخوانید. در حین انجام تمرین خط بری یک تایمر روشن کنید و روی یک دقیقه تنظیم کنید.

سعی کنید با سرعت بالا انگشت خود را زیر خطوط حرکت دهید و چشمانتان متون را دنبال کند. هر دفعه خط بری میکنید سعی کنید از دفعه قبل و از یک دقیقه قبل متن بیشتری را خط بری کنید و بیشتر جلو بروید. ۷روز خط بری بدون درک را انجام دهید.

خط بری با درک

بعد از اینکه ۷ روز تمرین خط بری بدون درک را انجام دادید حالا وقت آن رسیده که در هنگام مطالعه دروس خودتان هم خط بری کنید. یعنی هنگام مطالعه انگشتتان را زیر خطوط حرکت دهید اما سعی کنید که انگشت خود را به صورت روان حرکت دهید و توقف نداشته باشید.

قوانین خط بری:

  1. برگشت به عقب ممنوع
  2. مکث روی یک کلمه ممنوع
  3. گم کردن خطوط ممنوع

علت 3 کندخواندن: کلمه خوانی

همه ما وقتی به کلاس اول دبستان رفتیم در ابتدا حروف خوانی را یاد گرفتیم. یعنی اول صدای حروف و آواها را یاد گرفتیم بعدها با چسباندن صدای حروف کلمه خوانی را یاد گرفتیم و همینجا متوقف شدیم، و سالها کلمه خوانی کرده ایم. در صورتی که یک مرحله دیگر هم باید به ما یاد می‌دادند اما ندادند؛ آن مرحله گمشده عبارت خوانی است. افراد تندخوان یک عبارت را یکجا می‌خوانند اما افراد کند خوان کلمه خوانی می کنند.

کلمه خوانی باعث کاهش سرعت مطالعه می شود.

سعی کنید از امروز چشمانتان را عادت دهید که چند کلمه را با هم ببینند و با هم معنی آنها را درک کند یعنی معنی آن عبارت را یکجا درک کند و نیازی نباشد که تمام کلمه ها را جدا بخوانید. سرعت افرادی که عبارت خوانی می‌کنند چندین برابر افرادی است که کلمه خوانی می‌کنند. در دوره تندخوانی ساناموز تمرین های بسیاری به شما معرفی شده است که با انجام آنها سریعتر به مرحله عبارت خوانی دست می یابید و مطالعه برای شما لذت بخش تر می‌شود.

لازمه عبارت خوانی این است که دامنه دید خودتان را افزایش دهید. از امروز سعی کنید سه یا چهار کلمه را که در متن کنار هم قرار دارند، با هم به صورت واضح ببینید و با یک نگاه معنا و مفهوم آن را درک کنید. این کار به مرور زمان باعث می‌شود که شما عبارت خوانی کنید.

افراد تندخوان عبارت خوانی می کنند.

علت 4: بلندخوانی

بلند خوانی از دلایل دیگر و مهم کند خواندن است. که متاسفانه افراد زیادی از جامعه ما دچار آن هستند. بسیاری از افراد زمانی که مطالعه می‌کنند همسایه از آنها در عذاب است.! بله تا همین حد! به نظرتان بلندخوانی چرا باعث کند خوانی میشود؟

همانطور که  احتمالاً شما هم در ذهنتان جواب این سوال را دادید. چون که نهایت سرعت تکلم چیزی حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کلمه در دقیقه است. پس وقتی فردی هر کلمه‌ای که میخواند را به زبان می آورد نهایتاً می‌تواند با همین سرعت یعنی ۱۵۰ تا ۲۰۰ کلمه در دقیقه مطالعه کند که این سرعت بسیار پایین می‌باشد و فرد را کلافه می‌کند. علاوه بر این وقتی یک فرد مدام فکش را هنگام مطالعه تکان می‌دهد عضلات صورت و فک خسته می شوند و خیلی سریع انرژی بدن تحلیل می رود و باعث خستگی هنگام مطالعه می شود.

  • گرفتن خودکار در دهان هنگام مطالعه باعث می شود که فرد نتواند فک خود را تکان دهند و به مرور زمان عادت بلند خوانی در او حذف شود. پس از امروز اگر شما فردی بودید که با صدای بلند مطالعه می کردید یک خودکار در دهان خودتان بگذارید و مطالعه کنید. این تمرین باعث می‌شود که بلندخوانی در شما کاهش پیدا کند.

«مقاله پیشنهادی: «افزایش سرعت مطالعه»

علت 5: زمزمه کردن زیر لب

بله درست شنیدید شما حتی نباید هنگام مطالعه زیر لب‌تان هم زمزمه کنید، زیرا همانطور که گفتم این کار باعث می‌شود شما نتوانید با سرعت بالا مطالعه کنید و سرعتتان از یک حد خاصی بیشتر نشود.

  • جویدن آدامس برای افرادی که بلند خوانی یا زمزمه خوانی می‌کنند می‌تواند موثر باشد. اما مواظب باشید در جویدن آدامس زیاده روی نکنید چون زیاده روی باعث میشود دندان هایتان خراب شود. با آدامس بازی هم نکنید (مثلاً بادش نکنید!) چون حواستان پرت می‌شود. فقط به عنوان تمرین یک آدامس در دهان خودتان بگذارید و مطالعه کنید.

علت 6 کند خوانی: درون خوانی

خیلی از افرادی که به کند خواندن دچار هستند نه با صدای بلند مطالعه می‌کنند و نه زمزمه خوانی می‌کنند؛ اما صدای کلمات را درون ذهن خودشان می‌شنوند. این کار باعث کاهش شدید سرعت مطالعه و خستگی و آشفتگی ذهن می‌شود.

درون خوانی را شاید نشود کامل حذف کرد ولی می‌شود با تمرین کردن آن را کاهش داد. در زیر به بیان چند راهکار می پردازیم که با کمک آنها می توانید درون خوانی را کاهش دهید.

راه‌های کاهش درون خوانی:

  • یادگیری تندخوانی: یادگیری مهارت تندخوانی موثر ترین ترین روش برای کنترل صدای درون و درون خوانی است. پس از یادگیری تندخوانی است به دلیل اینکه سرعت مطالعه افزایش پیدا می‌کند دیگر حتی فرصت درون خوانی پیش نمی‌آید و شما با لذت بیشتری مطالعه می‌کنید.
  • موسیقی بی‌کلام: گوش دادن به موسیقی بی‌کلام آرام هنگام مطالعه می تواند برای رفع درون خوانی موثر باشد اما شاید این روش برای همه مفید نباشد و باعث کاهش تمرکز و کاهش عملکرد مطالعه در برخی افراد شود. همچنین اگر برای فردی این روش جواب می‌دهد نباید به صورت مستمر از این روش استفاده کند زیرا در دراز مدت شاید باعث شود که تمرکز فرد کاهش یابد. بنابراین در استفاده از موسیقی بی‌کلام دقت کنید که که فقط به عنوان یک تمرین استفاده کنید. و این طور نباشد که همیشه هنگام مطالعه موسیقی گوش کنید. این نکته برای هر فرد می‌تواند اختصاصی عمل کند و متفاوت باشد.

* نکته: در کل راه‌هایی که برای کاهش بلندخوانی زمزمه کردن و درون خوانی برای شما بیان شد یعنی تکنیک‌های جویدن آدامس، خودکار در دهان گرفتن، و گوش دادن به موسیقی بی‌کلام فقط برای کوتاه مدت خوب است.

یعنی از این راهکار‌ها فقط برای تمرین استفاده کنید تا این عادات در شما حذف شود وقتی توانستید این عادت را حذف کنید و یا کنترل کنید؛ دیگر نیاز نیست این این تکنیک‌ها را انجام بدهید. زیرا ممکن است که این رفتار‌ها در شما عادت شود و مشکلات دیگری را ایجاد کند.

درون خوانی و یا زمزمه کردن باعث کاهش سرعت مطالعه و کند خواندن میشود.

علت 7 کند خواندن: گم کردن خطوط

در بسیاری از موارد افراد هنگام مطالعه خط را گم می‌کنند و باید دوباره باز گردند و از چند خط قبل مطالعه کند تا خط خودشان را پیدا کنند. به همین دلیل این عامل باعث می‌شود وقتی زیادی از افراد تلف شود و ساعات مطالعاتی زیاد شود اما کیفیت افت کند. به عنوان راهکار می‌توانید برای اینکه خط را گم نکنید از یک راهنما مثل خودکار استفاده کنید و زیر خطوط خط بری کنید.

یکی از دیگر دلایل گم کردن خطوط کم بودن تمرکز ذهن است که می‌بایست تکنیک های افزایش تمرکز را انجام دهید.

علت 8: مکث و توقف چشمی

در بسیاری از موارد افراد هنگام مطالعه روی یک کلمه مکث می‌کنند و به طور روان مطالعه نمی‌کنند. یعنی گاهی از روی چندین کلمه چشمشان پرش می‌کند و گاهی روی یک کلمه چندین ثانیه مکث می‌کنند. با خط بردن می‌توان این مشکل را هم تحت کنترل در‌آورید. یادگیری تندخوانی هم به شما در این زمینه بسیار کمک می‌کند و این مشکل کاملاً حل می‌شود.

نتیجه‌گیری از بیان علت‌های کند خواندن و راهکار‌ها:

همه این‌ها از مهمترین دلایلی بود که باعث کند خواندن در افراد می‌شود‌. امیدوارم شما هم با خواندن این مقاله دلایل کند خوانی را در خودتان متوجه شده باشید حتماً این دلایل و راهکار‌ها را در جایی بنویسید و راه کار‌ها را انجام بدهید تا انشاالله کندخوانی را از بین ببرید.

کندخوانی چیست؟

مشتاق خواندن نظرات سازنده و مفید شما در زیر این پست هستم. شما را به خداوند بزرگ می‌سپارم؛ ارادتمند شما علیرضا تاج آبادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نخبگان حافظه و مظالعه

15 دقیقه مشاوره رایگان

مشاوره تندخوانی و تقویت حافظه رایگان شد…!